Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÁNOČNÍ KUCHAŘKA

20. 10. 2011

 

Vánoční kuchařka

 
 
 

 

Sladké cukroví

 
 

Vánoční skořicové mini muffins

 
Přísady a příprava pro cca 20 ks mini muffins:
  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky (hrnek = klasický, 250 ml)
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 čajové lžičky prášku do pečení
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky drceného muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky nového koření
  • 1 vajíčko,lehce našlehané
  • 1/2 hrnku smetany (nebo mléka)
  • 1/3 hrnku rozehřátého másla
Náplň: Nastrouhaná dvě větší jablka, promíchaná s cukrem a skořicí. Případně kapkou rumu.
Zdobení: 2 polévkové lžíce cukru, 1/2 čajové lžičky mleté skořice, 1/4 hrnu rozehřátého másla

Ve velké míse promícháme mouku, cukr, prášek do pečení, sůl, muškátový oříšek a nové koření. Dále přidáme lehce našlehané vajíčko, smetanu a rozehřáté máslo a celé dobře promícháme. Mícháme do té doby, než se ze všech promíchaných přísad stane jemná hmota. Formičky na muffiny vymažeme máslem a plníme je do 2/3 (těsto v troubě nakyne). Případně plníme do papírových mini formiček, které se nevymazávají. Po naplnění těstem do každé formičky přidáme necelou čajovou lžičku umíchané jablečné hmoty (lžičku s náplní ponoříme do těsta, podobně jako u přípravy mramorové bábovky)

Pečeme při max.teplotě asi tak 15-20 minut (průběžně můžeme testovat špejlí, zda nejsou upečené dříve).

Následuje zdobení. Upečené muffiny potřeme rozehřátým (horkým) máslem a posypeme cukrem ze skořicí a necháme vychladnout.

Pozn. Nemusí se plnit pouze do mini forem, samozřejmě lze použít tradiční velikost formiček, ale finální počet ks pak bude menší

 

 

Lískové oříšky v těstě

Ingredience:
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 20 g cukru moučka
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 žloutek
Postup přípravy:

Vše smícháme, zpracujeme v hladké těsto, do kterého balíme lísková jádra. Po upečení obalíme v moučkovém cukru.

 

 

Kokosové rohlíčky

Připravíme si:
  • 250 g mletého cukru
  • 125 g másla /Sluna/
  • 125 g kokosu
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 malou lžičku prášku do pečiva Dr. Oetker
Postup:

Vše zpracujeme v těsto, nelekněte se, že se trochu drobí nevadí to. Necháme aspoň 1 hod odpočinout a potom plníme formičky na rohlíčky. Nemastíme je ani nevysypáváme ! Dáváme jen trochu těsta, protože se v troubě krásně nafoukne a uvnitř jsou pak duté. Pečeme je v horké troubě - 200°C do zlatava. Hned teplé je opatrně vyklepneme, jdou pěkně ven. Po vychladnutí rožky máčíme v čokoládové polevě z 1 rozpuštěné čokolády – tyčinky Ledové kaštany a 50 g ztuženého tuku /Iva, Lukana/

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Ingredience:
  • 6 bílků
  • 28 dkg pískového cukru
  • 30 dkg jemně mletých vlašských ořechů
  • 14 dkg výběrové polohrubé mouky
  • 28 dkg rozpuštěného vlažného tuku /Smetol, Sluna/
Příprava:

V šlehači ušleháme vaječné bílky s pískovým cukrem, přidáme jemně mleté vlašské ořechy, výběrovou polohrubou mouku a jemně vmícháme rozpuštěný vlažný tuk. Pečeme na vymaštěném a vysypaném plechu v předehřáté troubě /180°C/ do světle hněda. Hned horké polejeme žloutkovou polevou a zdobíme ořechy. Po zchladnutí udělá poleva křupavou krustu, proto krájíme nožem namočeným do horké vody.

Žloutková poleva :

6 žloutků ušleháme s 28 dkg pískového cukru

 

 

Důlkové koláčky

Ingredience:
  • 10 dkg změklého másla
  • 10 dkg sádla
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 30 dkg hladké mouky
Postup:

10 dkg změklého másla, 10 dkg sádla a 10 dkg moučkového cukru třeme ve šlehači do pěny přidáme 2 žloutky a vyšleháme. Na vál prosejeme 30 dkg hladké mouky přidáme žloutkovou směs rychle zpracujeme v těsto. dáme na 1/2 hodinky odpočinou do chladna. Potom tvoříme malé kuličky, druhým koncem vařečky uděláme důlky. Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a omočíme v jemně strouhaných ořechách a důlky plníme marmeládou, nejlépe rybízovou. Naskládáme na plech na pečící papír a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlé koláčky pocukrujeme

 

 

Pařížské rohlíčky

Těsto:
  • 3 vejce
  • 30 dkg vlašských ořechů
  • 30 dkg moučkového cukru
  • 2 lžíce mouky

Na pečící papír zdobícím sáčkem tvoříme rohlíčky. Rohlíčky pečeme raději 14 dní předem, aby změkly.

Poleva ( raději 2 dávky )
  • 20 dkg čokolády na vaření
  • 10 – 12 dkg tuku omega ( 100 % tuk)
Krém ( raději 2 dávky )
  • 3 vejce
  • 12 dkg cukru
  • 3 dkg kakaa

1.     Vše šlehat nad párou a nechat vychladnout

2.     Ušleháme si 25 dkg másla a přidáme vychladlou kakaovou hmotu

3.     Krémem zdobíme rohlíčky a polijeme kakaovou hmotou

 

Pečené „Rafaelo“

Ingredience
  • 2 vejce 
  • 1 ¼ hrnku cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 hrnek kokosu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 smetany
  •  
Postup   

Rozšlehat vejce, 1 hrnek cukru a 1 vanilkový cukr. Do toho zamíchat  hladkou mouku, prášek do pečiva a vlažné mléko.
Nalít na plech a posypat směsí z kokosu, 1 vanilkového cukru a ¼ l hrnku cukru.

Vše upéct do zlatova.

Ihned po upečení vylít na teplé těsto 2 smetany a nechat vychladnout.

 

 

Mandle v čokoládě

Příprava:

Oloupané madle nakrájíme na nudličky, upražíme na suché pánvi. Rozpustíme čokoládu na vaření s trochou 100% tuku. Do teplé čokolády vmícháme opražené nudličky mandlí v poměru: 1 díl čokolády, 2 díly mandlí a touto směsí plníme malé papírové košíčky. Necháme ztuhnout.

 

 

Tiramisu (po česku)

Ingredience
  • 2 balíčky piškotů (dětské nebo cukrářské)
  • 2 pomazánková másla
  • 2 tekuté šlehačky (celkem 500 ml)
  • 200 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
  • silná káva
  • rum
Postup

Pomazánková másla, šlehačku a cukr vyšleháme v krém. Dno nádoby vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému.
Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podávání posypeme kakaem.

 

 

Jablkový koláč

Ingredience
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1Hera 
  • 1 vejce 
  • 5 lžic cukru 
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva 
  • trochu mléka

Náplň: 1,5 kg jablek (nastrouhat), 3 pudingy, 8 lžic cukru (podle sladkosti jablek), 1 vanilkový cukr

 
Postup

Z těsta si uděláme 2 placky. 
1. dáme na plech, na ni rozprostřeme zamíchanou hmotu z jablek (bez vaření) a 2. plackou přikryjeme.
Je dobré vrchní vrstvu potřít rozpuštěným omastkem, pak je štrůdl opravdu vláčný.

Medovník

Ingredience

V páře se vaří

  • 1 lžíce medu
  • 2,5 dkg másla
  • 10 dkg cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička sody
  • 1 vejce

Vyndáme z páry a přidáme 23 dkg hladké mouky a pořádně prohněteme. Rozdělíme na 6 dílů, vyválíme 6 placek, které vykrojíme podle dna dortové formy a pečeme na pečícím papíru po dvou na plechu.

Krém

  • 1 šlehačka
  • 2 lžíce maizeny
Postup

Uvaříme kaši, necháme vychladnout a zašleháme 5 dkg másla a malý šálek hořké silné kávy. Můžeme přidat trošku moučkového cukru. Každou placku před namazáním potřeme mašlovačkou rumem, mezi 3. a 4. placku dáme ještě ostřejší marmeládu. Krémem namažeme i vrchní placku a okraje.

Perník na strouhání a mleté vlašské ořechy smícháme a posypeme celý dort.

Zabalíme do alobalu a necháme proležet.

 

 

 

Kokosové kuličky

Ingredience
  • 1 plechovku kondenzovaného slazeného mléka SALKO
  • 125 g kokosu
  • 10 dkg loupaných mandlí
  • kokos na obalování
Postup

V míse smícháme kokos s kondenzovaným mlékem, zakryjeme folií nebo alobalem a necháme v chladu stát přes noc. Z hmoty vyvalujeme kuličky, do jejichž středu jsme dali mandli, a obalujeme je v kokosu. Dobře vychladíme.

Pro obměnu a podle chuti můžeme kuličky plnit rozinkami máčenými v rumu, kandovaným ovocem, vlašskými nebo lískovými oříšky, kouskem čokolády apod. a obalovat je v kakau, sekaných oříškách, máčet v bílé nebo tmavé čokoládě - fantazii se meze nekladou.

 

 

 

Mandlové pěnové rohlíčky

Ingredience
  • 120 g nastrouhaných mandlí
  • 4 bílky
  • 200 g moučkového cukru
Postup

Ve vodní lázni ušleháme bílky spolu s cukrem . Vál posypeme ustrouhanými mandlemi.
Lžící klademe ušlehanou hmotu na vál a vyvalujeme malé válečky, ze kterých tvoříme na pomaštěném plechu rohlíčky.

Pozvolna sušíme v mírné troubě.

 

 

 

 

 

Skořicové hvězdičky

Ingredience
  • 3 bílky
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 225 g moučkového cukru
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru na vál
Postup :

Z bílků se ušlehá pevný sníh. Do sněhu přidáme cukr a vanilkový cukr. Šleháme dalších 10 minut. Až se cukr rozpustí, přidáme citronovou šťávu.Odložíme asi 8 lžic na potření hvězdiček Pak vmícháme do zbylé hmoty skořici a mleté ořechy a vypracujeme těsto.

Na vále posypaném moučkovým cukrem vyválíme těsto na placku silnou asi 5mm a vykrajujeme hvězdičky velké asi 6cm. Klademe ne pečícím papírem vyložený plech a potřeme odloženým bílkovým sněhem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 25 minut

 

 

 

Ořechová placka

Ingredience
  • 1 kelímek šlehačky
  • 2 kelímky hladké mouky
  • 4 celá vejce
  • 1 kelímek cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • citronová kůra

Dáme péci na vymazaný a vysypaný plech asi na 15 minut.

Nádivka:

13 dkg másla, 1 kelímek cukru krupice, 4 lžíce vlažného mléka, 20 dkg ořechů nahrubo nasekaných (můžou být i normálně namleté).

Vše smícháme, dáme na zapečenou placku dopéci asi na 10 minut

 

 

Gerlachovské řezy s ořechovou náplní

Ingredience
  • 450 g hladké mouky
  • 300 g másla (nebo jiného tuku)
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky sody
  • 20 g droždí
  • trochu mléka
  • 250 g mletých ořechů
  • 250 g moučkového cukru
  • trochu mléka a rum na zvlhčení
  • marmeláda (může být kyselejší, je to lepší)
Postup

Na vál dáme mouku, žloutky, cukr, sodu a droždí rozmíchané v trošce mléka. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 3 díly a ihned (bez kynut) vyválíme 3 pláty velikosti plechu. Na vymaštěný plech dáme 1 vyválený plát, potřeme jej marmeládou, posypeme polovinou směsi ořechů a cukru, zvlhčíme (pokropíme ) trochu mlékem a rumem, zakryjeme 2 plátem těsta, který namažeme marmeládou, posypeme druhou polovinou směs z ořechů a cukru, pokropíme mlékem a rumem, zakryjeme 3 plátem těsta a upečeme. Po upečení pocukrujeme a nakrájíme.

 

Ježci

Ingredience
  • Na 80 kousků si připravíme:
  • 350 g hl. mouky
  • 100 g másla
  • a 100 g sádla  nebo 200 g tuku
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 80 půlek vlašských ořechů
  • 50 g čokolády na vaření
Postup

1. Z mouky, tuku, cukru a vejce vypracujeme těsto. Rozdělíme je na 80 kousků, do každého kousku zabalíme půlku vlašského ořechu a tvarujeme ježky. Pečeme přibližně 10 - 15 minut při nízké teplotě a necháme vychladnout.

2. V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření. Ježky v ní do poloviny namáčíme a obalujeme v kokosu. Čokoládou domalujeme oči a čumáček.

 

Vánoční řezy

Ingredience
  • 6 vajec
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce umletých ořechů
  • 2 lžíce jemné strouhanky
  • 1 lžíce hladké mouky

Náplň I. - ořechová:

  • 140 g umletých ořechů
  • 80 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 0,1 litru mléka

Náplň II. - punčová:

  • 0,35 litru vody
  • 6 lžic krystalového cukru
  • 1 lžíce marmelády
  • šťáva z jednoho citronu
  • 0,2 litru rumu
  • 300 g dětských piškotů

Poleva:

  • 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka, 1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup

Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem našleháme do pěny. Během šlehání postupně přidáváme 2 lžíce vlažné vody. Do takto připravené směsi přimícháme umleté ořechy, kakao, strouhanku, mouku a tuhý sníh ze 6 bílků. Rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme.Vychladlý koláč potřeme na plechu ořechovou náplní a rozkrojíme po šířce napolovic. Potom na jednu polovinu koláče naneseme punčovou náplň a zakryjeme druhým plátem tak, aby ořechová náplň byla uložena na náplni punčové. Moučník přikryjeme papírem a zatížíme deskou a závažím. Nakonec polijeme kakaovou nebo čokoládovou polevou. Příprava náplně I.

Ořechy, cukr a máslo zalijeme vroucím mlékem, vymícháme a necháme vychladnout.

Příprava náplň II.

Vodu, krystalový cukr, marmeládu a citronovou šťávu uvaříme , do vychladlé směsi vlijeme 0,2 l rumu a zamícháme. Dětské piškoty rozdrtíme válečkem, vsypeme do připraveného punče a všechno spolu smícháme.

Příprava polevy: Máslo rozehřejeme, přidáme kakao, cukr, mléko a maizenu. Opět zahříváme a vymícháme do hladka.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA