Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÁNOČNÍ KUCHAŘKA 3

20. 10. 2011

 

Pařížské žemličky

Ingredience:
  • 200 g nastrouhaných neloupaných mandlí
  • 150 g práškového cukru
  • 4 žloutky
Postup:

Zpracujeme v těsto, uděláme kuličky a na plechu ještě 2x potřeme žloutkem (podruhé po zaschnutí prvního nátěru). Když zaschne i druhý nařízneme na povrchu a pečeme v mírně vyhřáté troubě.

 

 

Bílkový chlebíček

Ingredience:
  • 4 bílky
  • 120 g hladké mouky
  • 120 g práškového cukru
  • 120 g celých vlašských ořechů
Postup:

Ušleháme sníh, zašleháme cukr, mouku a nakonec ořechy. Dáme do sádlem vymazané a vysypané formy "srnčí hřbet" a pečeme. Necháme mírně vychladnout a potom ostrým nožem nakrájíme tenké plátky. Naklademe na plech a v mírné troubě dosušíme.

 

 

 

 

Laskonky

Ingredience:
  • 25 dg hladké mouky
  • 15 dg kokosu (ořechů – dle chuti)
  • 20 dg moučk. cukru
  • 25 dg omegy (ztužený tuk)
Postup:

Vytvoříme krásné tvárlivé těsto, vyválíme – nechce to tenké plátky – vykrájíme, upečeme, mažeme krémem ( já do něho spařím kokos – ořechy - v mléce ), slepíme, ozdobíme a nabízíme!

 

 

 

Bílkovec

Ingredience:
  • 7 bílků – sníh
  • 16 dkg cukru
  • 16 dkg hrubé mouky
  • 8 dkg rozpuštěného másla
  • rozinky, ořechy,vanilkový cukr,citronovou kůru
Postup:

Vytvoříme hmotu, nandáme na pekáč, upečeme, ozdobíme, nakrájíme.

 

 

 

 

 

 

 

 

Řezy na oplatce

Ingredience:
  • 6 bílků – sníh
  • 25 dg cukru
  • č žloutky
  • 20 dg mletých ořechů
  • 3-4 lžíce strouhánky (já dávám mleté piškoty)
  • 1 kypřící prášek
Postup:

Napatláme hmotu na oplatky na pekáč ( nevymazáváme, není potřeba, toto nasucho!) a upečeme. Pokud jsme lenošné a už nechceme nic – nemusíme, jen nakrájíme na řezy.

Ti důslednější navrch potřou krémem:

  • 1 máslo,
  • 15 dg cukru
  • 2 žloutky
  • 2-3-lžíce mleté kávy, posypou to mletými ořech nebo je lepší strouhaná čokoláda a pak teprve krájí na řezy!

 

Hrudky s müsli

Ingredience:
  • 300 g hořké čokolády
  • 300 g müsli
  • 2 lžíce oleje na alobal
  • 45 papírových košíčků
  • alobal
Postup:

Nejprve nožem nahrubo nasekáme čokoládu a rozpustíme ji kastrůlku v horké lázni.Ještě teplou ji smícháme s müsli. Větší tác vyložíme alobalem a potřeme olejem. Pomocí dvou lžiček vykrajujeme z lehce vychladlé hmoty čokoládové hrudky. Poklademe je vedle sebe a necháme ztuhnout. Hotové hrudky vložíme do papírových košíčků, dáme do krabičky přikryjeme fólií a uschováme na chladném místě.

 

 

 

Brabantové dortíčky

Ingredience:
  • 20 dkg másla
  • 30 dkg hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg ořechů
  • Nádivka: 1 žloutek
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg másla
  • rum (přiměřeně)
Postup:

Vyválíme placku a vykrájíme kolečka. Dvě kolečka spojíme zavařeninou a třetí máslovou nádivkou. Nádivkou potřeme okraje a obalíme je strouhanými ořechy. Povrch polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme ořechem nebo mandlí.

 

 

 

 

 

 

 

Rumové věnečky

Ingredience:
  • 19 dkg hladké mouky
  • 11 dkg prášk. cukru
  • 12 dkg másla
  • 9 dkg strouhaných lísk.jader nebo mandlí
  • 1 vejce
  • trochu skořice
Postup:

Vypracujeme těsto, protlačíme strojkem a tvoříme věnečky. Upečeme na vymazaném plechu a po upečení namočíme celé v rumu a obalíme v cukru s vanilkou.

 

 

 

Mandlové lupínky

Ingredience:
  • 4 bílky - ušlehat sníh a přidat:
  • 10 dkg prášk. cukru
  • 10 dkg hladké mouky
  • 10 dkg celých neloupaných mandlí
Postup:

Těsto pečeme ve vymazaném a vysypaném srnčím hřbetu asi 30 minut. Upečené nakrájíme druhý den na tenké lupínky, které v troubě dosušíme. Lupínky jsou křupavé, nesmí při uskladnění navlhnout.

 

 

 

Kokosové řezy nepečené

Ingredience:
  • 25 dkg IVY
  • 23 dkg prášk. cukru
  • 21 dkg sušeného mléka
  • 25 dkg kokosu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1 dcl rumu
  • kakao

Poleva:

  • čokoládová- 15 dkg čokolády na vaření a 8 dkg IVY
Postup:

Tuk rozhřejeme ve vodní lázni a postupně vše přidáváme. Pokud je hodně omastku, přidáme ještě cukr. Zpracujeme těsto, polovinu obarvíme kakaem. Kakaové těsto naneseme na plech dolů, navrch bílé těsto. Necháme ztuhnout a polijeme čokoládovou polevou. Krájíme na řezy nebo můžeme vykrajovat různé tvary.

 

 

 

Tatrankové koule

Postup:

Ve vodní lázni dáme rozpustit 25 dkg másla, vmícháme 6 strouhaných čokoládových tatranek, 20 dkg moučkového cukru, 2 lžíce kakaa a 6 lžic rumu. Možno přidat rozinky namočené v rumu, sekané ořechy, kandované ovoce. Propracované těsto necháme chvíli v lednici a pak tvoříme kuličky, které obalujeme. Na obalení použijeme kakao, kokos, strouhané ořechy.

 

 

Kokosové kloboučky

Ingredience:
  • 2 vejce
  • 150 g cukru
  • 100g  změklého másla
  • 200g sušeného kokosu
  • zavařenina
  • pečící papír
Postup:

Troubu předehřejeme na 200° C, vejce a cukr dáme do mísy a utřeme do pěny, vmícháme máslo a strouhaný kokos, nabereme plnou polévkovou lžíci těsta a rukama vytvarujeme do vysokého kulatého kloboučku. Dortíky položíme na plech vyložený pečícím papírem, do každého dortíku uděláme malý důlek a ten vyplníme zavařeninou, dáme do trouby a pečeme cca 12 minut.

 

 

 

Arašídové dortíčky

Ingredience:
  • 200g hl. mouky
  • 70 g moučk. cukru
  • 150 g tuku (Hera)
  • 2 lžíce škrobové moučky (Solamyl)
  • 1 žloutek
  • bílek na potření
  • hrubě posekané arašídy-nesolené!!!!!
Postup:

Mouku prosijeme se škrob. moučkou, přidáme tuk, cukr a žloutek. Vypracujeme těsto, vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme stejně velké tvary-nejlépe kostičky. Klademe je na pečící papír. Pečivo potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme hrubě nasekanými arašídy. Upečeme do růžova při 200 C, vychladlé pečivo slepujeme arašídovým krémem

Arašídový krém:

utřeme 100 g másla s 50 g moučk. cukru do peny. Vmícháme 100g umletých arašídů

 

 

 

Škebličky

Ingredience:
  • 200g hladké mouky
  • 200 g másla nebo Hery
  • 1 vejce
  • trochu mléka
Postup:

Vypracujeme těsto, rozválíme jej na 2 mm tenkou placku a vykrajujeme kolečka, nebo kytičky. Na každý kousek klademe ořechovou náplň.

Ořechová náplň:
  • 100 g strouhaných ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • trochu rumu

Naplněná kolečka přehneme napůl, oraje přitiskneme a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v mírně vyhřáté troubě. Ještě teplé pocukrujeme moučkovým cukrem

 

 

 

 

Nanukové řezy

Ingredience:
  • 5 vajec
  • 200 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 ml vody
  • prášek do pečiva
  • 150 g vlašských  ořechů
  • 1 l mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • 250 g másla
  • čokoládová poleva
Postup:

Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme mouku a ořechy, prášek do pečiva a trochu vody. Dáme péci na vymazaný a vysypaný plech. Mezitím si připravíme náplň : Uvaříme pudink ze  3 balíčků vanilkového pudinku a 1 l mléka a necháme vychladnout.Vlažní pudink rozmixujeme s kostkou másla. Na přípravu polevy použijeme čokoládu na vaření, stužený tuk a mléko ,rozpustíme. Upečený korpus potřeme náplní, uhladíme a polijeme čokoládou a dáme do lednice ztuhnout. Pak nakrájíme řezy a papáme.

 

 

 

 

Mousse au chocolat - čokoládová pěna

Ingredience:
  • 200 g černé čokolády na vaření
  • 50 g másla
  • 4 vejce + 1 bílek
  • 2 polévkové lžíce rumu nebo 4 kávové lžičky silné kávy
  • špetka soli
Postup:

Na plotně rozehřejte čokoládu s máslem nakrájeným na kousky. Mimo plotnu přidejte 4 žloutky a rychle vmíchejte. Potom přidejte rum nebo kávu. Ušlehejte sníh z 5-ti bílků a špetkou soli. Po lžících přidejte a jemně vmíchejte (ne prudce) ušlehaný sníh postupně do čokoládové směsi. Hotovou směs nechte 4 hodiny uležet v chladničce.

 

 

 

Medové trubičky

Ingredience:

TĚSTO:

  • 25 DKG HLADKÉ MOUKY
  • 20 DKG CUKRU
  • 15 DKG MEDU
  • 3   ŽLOUTKY
  • 2   LŽÍCE MLÉKA
  • NA ŠPIČKU NOŽE JEDLÉ SODY

KRÉM :

  • 1/8  LITRU  SILNÉ INSTANTNÍ KÁVY
  • 1  ŽLOUTEK
  • 1  LŽÍCE SOLAMYLU
  • 3  LŽÍCE CUKRU                                                   UVAŘÍME TUHÝ BEŠAMEL,  NECHÁME VYCHLADNOUT
  • 20 DKG  MÁSLA                                                    A PO ČÁSTECH ZAŠLEHÁVÁME DO ZPĚNĚNÉHO MÁSLA

TĚSTO: VYPRACUJEME TĚSTO, TENCE VYVÁLÍME, VYKRAJUJEME KOLEČKA CCA 5CM V PRŮMĚRU,  ZPRUDKA  UPEČEME ( 180 ST. ) NA PEČÍCÍM PAPÍŘE. UPEČENÁ KOLEČKA ZAHORKA STÁČÍME PŘES VAŘEČKU DO TRUBIČEK. TRUBIČKY NECHÁME ASI TÝDEN ODLEŽET, PLNÍME KRÉMEM A KONCE NAMÁČÍME V ČOKOLÁDĚ.

Pumprnikl

Ingredience:
  • 30 dkg hladké mouky
  • 25 dkg mletý cukr
  • 2 lžíce nahřátého medu
  • 5 lžic mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • perníkové koření
  • trochu kakaa
Postup:

Zpracuje se těsto (může se zdát zpočátku sypké). Nechá se 24 hod. odležet v igelitovém obalu. Potom rozdělit na 5 dílů. Z každého dílku rozválet pásku 8 cm širokou. Doprostřed dát povidla, na povidla poklást půlky ořechů. Přehnout mírně přes sebe a potřít vajíčkem. Péct v troubě 160° C. Hotové roládky nakrájet na řezy.

 

 

 

Karamelové řezy

Ingredience:

Těsto:

  • 6 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 200 g mletých ořechů (vlaššské, lískové)
  • 3 lžíce strouhanky
  • 3 lžíce prosáté mouky
  • 1/2 sáčku kypř. prášku
  • 2 ks obdelník. dortových oplatek

Krém:

  • 1 konzerva kondenzovaného slaz. mléka
  • 250 g změklého másla
Postup:

Těsto:

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme dále všechny ingredience a promícháme. Dno plechu vyložíme pečícím papírem, pokryjeme oplatkami (nemusí být) a rozlijeme těsto. Upečeme.

Krém:

Kondenz. mléko dáme do nádoby s vodou a vaříme 2 hodiny, aby mléko zkaramelizovalo. Vychladlé zkaram. mléko vyšleháme s máslem a necháme částečně ztuhnout. Povrch vychladlého korpusu potřeme karamelovým krémem a posypeme hustě opraženými ořechy. Řezy necháme asi 1 hod. vychladit a podáváme.

 

 

 

Karamelové oplatky

Ingredience:
  • 25 dkg cukr krystal
  • 12 dkg omegy
  • 12 dkg másla
  • slazené kondenzované mléko
  • 10 dkg vlašských ořechů (nahrubo)
  • 2 polévkové lžice vody
  • 4 ks obdelníkových dortových oplatek
Postup:

Cukr+voda uděláme karamel, postupně přidáváme ořechy, tuk s máslem, kondenzované mléko. Povaříme a natíráme na oplatky a slepíme dohromady, oplatky na 12 hod. zatížíme, hotové oplatky postříkáme čokoládou.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA