VÁNOČNÍ KUCHAŘKA 3
Pařížské žemličky
Ingredience:
- 200 g nastrouhaných neloupaných mandlí
- 150 g práškového cukru
- 4 žloutky
Postup:
Zpracujeme v těsto, uděláme kuličky a na plechu ještě 2x potřeme žloutkem (podruhé po zaschnutí prvního nátěru). Když zaschne i druhý nařízneme na povrchu a pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Bílkový chlebíček
Ingredience:
- 4 bílky
- 120 g hladké mouky
- 120 g práškového cukru
- 120 g celých vlašských ořechů
Postup:
Ušleháme sníh, zašleháme cukr, mouku a nakonec ořechy. Dáme do sádlem vymazané a vysypané formy "srnčí hřbet" a pečeme. Necháme mírně vychladnout a potom ostrým nožem nakrájíme tenké plátky. Naklademe na plech a v mírné troubě dosušíme.
Laskonky
Ingredience:
- 25 dg hladké mouky
- 15 dg kokosu (ořechů – dle chuti)
- 20 dg moučk. cukru
- 25 dg omegy (ztužený tuk)
Postup:
Vytvoříme krásné tvárlivé těsto, vyválíme – nechce to tenké plátky – vykrájíme, upečeme, mažeme krémem ( já do něho spařím kokos – ořechy - v mléce ), slepíme, ozdobíme a nabízíme!
Bílkovec
Ingredience:
- 7 bílků – sníh
- 16 dkg cukru
- 16 dkg hrubé mouky
- 8 dkg rozpuštěného másla
- rozinky, ořechy,vanilkový cukr,citronovou kůru
Postup:
Vytvoříme hmotu, nandáme na pekáč, upečeme, ozdobíme, nakrájíme.
Řezy na oplatce
Ingredience:
- 6 bílků – sníh
- 25 dg cukru
- č žloutky
- 20 dg mletých ořechů
- 3-4 lžíce strouhánky (já dávám mleté piškoty)
- 1 kypřící prášek
Postup:
Napatláme hmotu na oplatky na pekáč ( nevymazáváme, není potřeba, toto nasucho!) a upečeme. Pokud jsme lenošné a už nechceme nic – nemusíme, jen nakrájíme na řezy.
Ti důslednější navrch potřou krémem:
- 1 máslo,
- 15 dg cukru
- 2 žloutky
- 2-3-lžíce mleté kávy, posypou to mletými ořech nebo je lepší strouhaná čokoláda a pak teprve krájí na řezy!
Hrudky s müsli
Ingredience:
- 300 g hořké čokolády
- 300 g müsli
- 2 lžíce oleje na alobal
- 45 papírových košíčků
- alobal
Postup:
Nejprve nožem nahrubo nasekáme čokoládu a rozpustíme ji kastrůlku v horké lázni.Ještě teplou ji smícháme s müsli. Větší tác vyložíme alobalem a potřeme olejem. Pomocí dvou lžiček vykrajujeme z lehce vychladlé hmoty čokoládové hrudky. Poklademe je vedle sebe a necháme ztuhnout. Hotové hrudky vložíme do papírových košíčků, dáme do krabičky přikryjeme fólií a uschováme na chladném místě.
Brabantové dortíčky
Ingredience:
- 20 dkg másla
- 30 dkg hladké mouky
- 1 žloutek
- 10 dkg cukru
- 10 dkg ořechů
- Nádivka: 1 žloutek
- 15 dkg cukru
- 15 dkg másla
- rum (přiměřeně)
Postup:
Vyválíme placku a vykrájíme kolečka. Dvě kolečka spojíme zavařeninou a třetí máslovou nádivkou. Nádivkou potřeme okraje a obalíme je strouhanými ořechy. Povrch polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme ořechem nebo mandlí.
Rumové věnečky
Ingredience:
- 19 dkg hladké mouky
- 11 dkg prášk. cukru
- 12 dkg másla
- 9 dkg strouhaných lísk.jader nebo mandlí
- 1 vejce
- trochu skořice
Postup:
Vypracujeme těsto, protlačíme strojkem a tvoříme věnečky. Upečeme na vymazaném plechu a po upečení namočíme celé v rumu a obalíme v cukru s vanilkou.
Mandlové lupínky
Ingredience:
- 4 bílky - ušlehat sníh a přidat:
- 10 dkg prášk. cukru
- 10 dkg hladké mouky
- 10 dkg celých neloupaných mandlí
Postup:
Těsto pečeme ve vymazaném a vysypaném srnčím hřbetu asi 30 minut. Upečené nakrájíme druhý den na tenké lupínky, které v troubě dosušíme. Lupínky jsou křupavé, nesmí při uskladnění navlhnout.
Kokosové řezy nepečené
Ingredience:
- 25 dkg IVY
- 23 dkg prášk. cukru
- 21 dkg sušeného mléka
- 25 dkg kokosu
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 1 dcl rumu
- kakao
Poleva:
- čokoládová- 15 dkg čokolády na vaření a 8 dkg IVY
Postup:
Tuk rozhřejeme ve vodní lázni a postupně vše přidáváme. Pokud je hodně omastku, přidáme ještě cukr. Zpracujeme těsto, polovinu obarvíme kakaem. Kakaové těsto naneseme na plech dolů, navrch bílé těsto. Necháme ztuhnout a polijeme čokoládovou polevou. Krájíme na řezy nebo můžeme vykrajovat různé tvary.
Tatrankové koule
Postup:
Ve vodní lázni dáme rozpustit 25 dkg másla, vmícháme 6 strouhaných čokoládových tatranek, 20 dkg moučkového cukru, 2 lžíce kakaa a 6 lžic rumu. Možno přidat rozinky namočené v rumu, sekané ořechy, kandované ovoce. Propracované těsto necháme chvíli v lednici a pak tvoříme kuličky, které obalujeme. Na obalení použijeme kakao, kokos, strouhané ořechy.
Kokosové kloboučky
Ingredience:
- 2 vejce
- 150 g cukru
- 100g změklého másla
- 200g sušeného kokosu
- zavařenina
- pečící papír
Postup:
Troubu předehřejeme na 200° C, vejce a cukr dáme do mísy a utřeme do pěny, vmícháme máslo a strouhaný kokos, nabereme plnou polévkovou lžíci těsta a rukama vytvarujeme do vysokého kulatého kloboučku. Dortíky položíme na plech vyložený pečícím papírem, do každého dortíku uděláme malý důlek a ten vyplníme zavařeninou, dáme do trouby a pečeme cca 12 minut.
Arašídové dortíčky
Ingredience:
- 200g hl. mouky
- 70 g moučk. cukru
- 150 g tuku (Hera)
- 2 lžíce škrobové moučky (Solamyl)
- 1 žloutek
- bílek na potření
- hrubě posekané arašídy-nesolené!!!!!
Postup:
Mouku prosijeme se škrob. moučkou, přidáme tuk, cukr a žloutek. Vypracujeme těsto, vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme stejně velké tvary-nejlépe kostičky. Klademe je na pečící papír. Pečivo potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme hrubě nasekanými arašídy. Upečeme do růžova při 200 C, vychladlé pečivo slepujeme arašídovým krémem
Arašídový krém:
utřeme 100 g másla s 50 g moučk. cukru do peny. Vmícháme 100g umletých arašídů
Škebličky
Ingredience:
- 200g hladké mouky
- 200 g másla nebo Hery
- 1 vejce
- trochu mléka
Postup:
Vypracujeme těsto, rozválíme jej na 2 mm tenkou placku a vykrajujeme kolečka, nebo kytičky. Na každý kousek klademe ořechovou náplň.
Ořechová náplň:
- 100 g strouhaných ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- trochu rumu
Naplněná kolečka přehneme napůl, oraje přitiskneme a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v mírně vyhřáté troubě. Ještě teplé pocukrujeme moučkovým cukrem
Nanukové řezy
Ingredience:
- 5 vajec
- 200 g cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 150 ml vody
- prášek do pečiva
- 150 g vlašských ořechů
- 1 l mléka
- 3 vanilkové pudinky
- 250 g másla
- čokoládová poleva
Postup:
Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme mouku a ořechy, prášek do pečiva a trochu vody. Dáme péci na vymazaný a vysypaný plech. Mezitím si připravíme náplň : Uvaříme pudink ze 3 balíčků vanilkového pudinku a 1 l mléka a necháme vychladnout.Vlažní pudink rozmixujeme s kostkou másla. Na přípravu polevy použijeme čokoládu na vaření, stužený tuk a mléko ,rozpustíme. Upečený korpus potřeme náplní, uhladíme a polijeme čokoládou a dáme do lednice ztuhnout. Pak nakrájíme řezy a papáme.
Mousse au chocolat - čokoládová pěna
Ingredience:
- 200 g černé čokolády na vaření
- 50 g másla
- 4 vejce + 1 bílek
- 2 polévkové lžíce rumu nebo 4 kávové lžičky silné kávy
- špetka soli
Postup:
Na plotně rozehřejte čokoládu s máslem nakrájeným na kousky. Mimo plotnu přidejte 4 žloutky a rychle vmíchejte. Potom přidejte rum nebo kávu. Ušlehejte sníh z 5-ti bílků a špetkou soli. Po lžících přidejte a jemně vmíchejte (ne prudce) ušlehaný sníh postupně do čokoládové směsi. Hotovou směs nechte 4 hodiny uležet v chladničce.
Medové trubičky
Ingredience:
TĚSTO:
- 25 DKG HLADKÉ MOUKY
- 20 DKG CUKRU
- 15 DKG MEDU
- 3 ŽLOUTKY
- 2 LŽÍCE MLÉKA
- NA ŠPIČKU NOŽE JEDLÉ SODY
KRÉM :
- 1/8 LITRU SILNÉ INSTANTNÍ KÁVY
- 1 ŽLOUTEK
- 1 LŽÍCE SOLAMYLU
- 3 LŽÍCE CUKRU UVAŘÍME TUHÝ BEŠAMEL, NECHÁME VYCHLADNOUT
- 20 DKG MÁSLA A PO ČÁSTECH ZAŠLEHÁVÁME DO ZPĚNĚNÉHO MÁSLA
TĚSTO: VYPRACUJEME TĚSTO, TENCE VYVÁLÍME, VYKRAJUJEME KOLEČKA CCA 5CM V PRŮMĚRU, ZPRUDKA UPEČEME ( 180 ST. ) NA PEČÍCÍM PAPÍŘE. UPEČENÁ KOLEČKA ZAHORKA STÁČÍME PŘES VAŘEČKU DO TRUBIČEK. TRUBIČKY NECHÁME ASI TÝDEN ODLEŽET, PLNÍME KRÉMEM A KONCE NAMÁČÍME V ČOKOLÁDĚ.
Pumprnikl
Ingredience:
- 30 dkg hladké mouky
- 25 dkg mletý cukr
- 2 lžíce nahřátého medu
- 5 lžic mléka
- 1 lžíce rumu
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- perníkové koření
- trochu kakaa
Postup:
Zpracuje se těsto (může se zdát zpočátku sypké). Nechá se 24 hod. odležet v igelitovém obalu. Potom rozdělit na 5 dílů. Z každého dílku rozválet pásku 8 cm širokou. Doprostřed dát povidla, na povidla poklást půlky ořechů. Přehnout mírně přes sebe a potřít vajíčkem. Péct v troubě 160° C. Hotové roládky nakrájet na řezy.
Karamelové řezy
Ingredience:
Těsto:
- 6 vajec
- 250 g cukru krupice
- 200 g mletých ořechů (vlaššské, lískové)
- 3 lžíce strouhanky
- 3 lžíce prosáté mouky
- 1/2 sáčku kypř. prášku
- 2 ks obdelník. dortových oplatek
Krém:
- 1 konzerva kondenzovaného slaz. mléka
- 250 g změklého másla
Postup:
Těsto:
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme dále všechny ingredience a promícháme. Dno plechu vyložíme pečícím papírem, pokryjeme oplatkami (nemusí být) a rozlijeme těsto. Upečeme.
Krém:
Kondenz. mléko dáme do nádoby s vodou a vaříme 2 hodiny, aby mléko zkaramelizovalo. Vychladlé zkaram. mléko vyšleháme s máslem a necháme částečně ztuhnout. Povrch vychladlého korpusu potřeme karamelovým krémem a posypeme hustě opraženými ořechy. Řezy necháme asi 1 hod. vychladit a podáváme.
Karamelové oplatky
Ingredience:
- 25 dkg cukr krystal
- 12 dkg omegy
- 12 dkg másla
- slazené kondenzované mléko
- 10 dkg vlašských ořechů (nahrubo)
- 2 polévkové lžice vody
- 4 ks obdelníkových dortových oplatek
Postup:
Cukr+voda uděláme karamel, postupně přidáváme ořechy, tuk s máslem, kondenzované mléko. Povaříme a natíráme na oplatky a slepíme dohromady, oplatky na 12 hod. zatížíme, hotové oplatky postříkáme čokoládou.