Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÁNOČNÍ KUCHAŘKA 2

20. 10. 2011

 

Banánový rychlý mls

Ingredience:
  • 1ks balíčku okrouhlých dětských piškotů
  • 2 banány
  • čokoládová poleva
Postup přípravy:

Kolečko banánu vložíme mezi 2 piškoty, polijeme čokoládovou polevou a necháme 1-2 hodiny stát. Čím déle stojí (max. 2 dny) tím jsou piškoty měkčí. Báječná zábava pro mladé slečny které chtějí pomáhat a je to chutné a rychlé i kdy nejsou Vánoce.

 

 

 

Kokosové řezy

Ingredience
  • 7 bílků
  • 300g moučkového cukru
  • 250 g strouhaného kokosu
  • 5 lžic polohrubé mouky

KRÉM:      

Den dopředu uvaříme konzervu slazeného kondenzovaného mléka v tlakovém hrnci 1,5 hodiny. Do vychladlého zašleháme 250 g másla a 2 lžíce rumu.

Postup

Do pěny ušleháme bílky a cukr, přidáme kokos a mouku. Dobře promícháme a vlijeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme pomalu, vychladlé potřeme krémem.Povrch posypeme strouhanou čokoládou.

 

 

 

Sádlové kuličky

Ingredience
  • 30dkg hladké mouky
  • 1/4 kg sádla
  • 1/4 kg cukru - moučka
  • 1/2 krabičky kakaa
Postup

Zpracujeme těsto, necháme v lednici asi 2 hod. odpočinout, potom motáme kuličky a dáváme je na plech Ze začátku péci více a potom zmírnit.

 

 

 

Masarykovo cukroví

Ingredience
  • 30 dkg hladké mouky
  • 20dkg hera - máslo
  • 10 dkg cukr moučka
  • 1 lžíce kakaa
Postup

Zpracujeme těsto:

17 dkg lískových oříšků namočit na 1 hod. do vody - osušit, ořechy zapracujeme do připraveného těsta, uděláme válečky cca 3cm a necháme do druhého dne v lednici ztuhnout. Krájíme ostrým nožem kolečka a dáváme na plech. Pečeme při 175 a obalujeme v cukru

 

Skořicové hvězdičky - s polevou

Ingredience:

Těsto:

  • 3 vejce
  • 300 g cukru krupice
  • 50 g hladké mouky
  • vanilkový cukr
  • 625 g mletých mandlí
  • 2 lžičky skořice

Poleva:

  • 1 bílek
  • 100 g moučkového cukru
Postup:

Z vajec, cukru a vanilkového cukru ušleháme pěnu, přidáme mouku, mandle a skořici a vypracujeme těsto. To vyválíme mezi dvěma kusy fólií na ½ cm silnou placku, z ní vykrájíme hvěz­dičky. Bílek ušleháme na sníh, postupně zašleháme cukr, tímto sněhem potíráme hvězdičky. Ty pak pečeme v mírně předehřáté troubě 10 až 15 minut. (Pozor, bílková poleva nesmí příliš zhnědnout!)

 

 

 

 

Klubíčka

Ingredience:
  • 25 dkg hl.mouky
  • 10 dkg cukru
  • 20 dkg másla
  • 1 vejce
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 kakaové pudinky
  • l lžíce skořice
  • perličky nebo čokl. či barevné drobení na posypání
Postup:

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Necháme ho hodinu odležet v chladničce. Lžičkou vykrajujeme těsto, které lisem na česnek protlačujeme na vymazaný plech jako klubíčka. Posypeme perličkami. Pečeme při nízké teplotě asi 8 min.

 

 

 

Cukroví ze šlehačky

Ingredience:
  • 40 dkg polohr. mouky
  • 1 šlehačka
  • 1/4 kg tuku (Hera)
Postup:

Zpracovat těsto, nechat 1/2 hod. odpočinout, vyválet placku a vykrajovat tvary. Pečeme na suchém plechu, teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.

 

 

 

 

 

 

Bílkový dort

Ingredience:
  • 9 dkg polohr. mouky
  • 21 dkg cukru
  • 9 dkg mletých oříšků
  • 7-8 bílků
  • trochu prášku do pečiva
Postup:

Bílky s cukrem vyšleháme do sněhu, jemně vmícháme oříšky, mouku a prášek do pečiva. Naplníme vymazanou a vysypanou dortovou formu. Pečeme do zlatova. Studený korpus rozkrojíme a plníme krémem (případně do krému položíme i kompotované ovoce - mandarinky, ananas....), povrch zdobíme krémem nebo čokoládovou polevou.

 

 

 

Vánoční kolečka s celými lístkovými ořechy

Ingredience:
  • 20 dkg hl. mouky
  • 20 dkg másla (tuku)
  • 10 dkg cukru
  • 1 žloutek
  • 7 dkg lístkových ořechů (celé předem namočíme na 1 hod. do trochy studené vody)
  • 2 lžíce kakaa
Postup:

Ze všech přísad zpracujeme těsto. Do tohoto těsta zapracujeme celé namočené okapané ořechy, vytvoříme válečky o průměru 5 cm a necháme v lednici ztuhnout (můžeme dát i na chvíli do mrazáku). Z válečků ukrajujeme 1/2 cm kolečka, pečeme na suchém plechu a ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.

Z tohoto těsta bez ořechů lze plnit i menší formičky, upečené vyklopené obalujeme ve vanilkovém cukru

 

 

 

Ledová čokoláda

Ingredience:
  • 16 dkg bílého 100% tuku
  • 25 dkg práškového cukru
  • 3 dkg kakaa
  • 1 lžíce hrubé mouky
Postup:

Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní přísady, zpracujeme a plníme do formiček.

 

 

Ořechové tyčinky DIA

Ingredience:
  • 15dkg hladké mouky
  • 10dkg tuku
  • 1 žloutek
  • 6dkg mletých ořechů
  • 3dkg sorbitu (nebo podobné sladidlo)
Postup:

Vše zpracujeme v těsto. Necháme vychladnout v lednici. Pak vytlačujeme přes tvořítko v mlýnku tyčinky nebo jiné tvary. Upečeme na plechu s pečícím papírem. Můžeme slepovat dia marmeládou a zdobit dia čokoládou.

Tetiny řezy

Ingredience:

Těsto

  • 30dkg hladké mouky
  • 20dkg másla
  • 10dkg cukru moučka
  • 4 žloutky

 

Sněhový povrch

  • bílky z vajec
  • 25dkg cukru moučka
  • 20dkg vlašských ořechů
  • kakao dle chuti
  • špetka skořice
  • 2 lžíce strouhanky
Postup:

Suroviny na těsto zpracujeme, vyválíme placku a na plechu předpečeme asi na 3/4. Bílky ušleháme a opatrně přidáme ostatní suroviny. Směs pak namažeme na předpečenou placku potřenou marmeládou a dopečeme. Hotové řezy nakrájíme na proužky nebo jiné tvary.

 

 

 

Ožralí čerti

Ingredience:
  • 15 dkg rozinek
  • 2 dl rumu
  • 15 dkg mletých vlašských ořechů
  • 15 dkg cukru moučka
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce kakaa
  • kokos - na obalování

 

Postup:

Den předem si namočíme rozinky do rumu. Poté všechny přísady smícháme dohromady, tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu.

 

Veselé ovoce

Ingredience:
  • 1-2 l bílého vína (může být i obyčejné)
  • 2 pomeranče
  • 2 mandarinky
  • 2 grepy
  • 2 banány
  • 2 kiwi
  • 1 konzerva ananasu - kousky
  • 10 dkg rozinek
  • 1 dcl rumu
  • 4 l sklenice
Postup:

Ovoce oloupeme, z mandarinek, grepů a pomerančů odstraníme i blánky, vše pokrájíme, vložíme do sklenice, zalejeme rumem a šťávou z ananasu. Necháme do druhého dne, pak přilijeme víno, zamícháme a dáme do chladu. Nejlepší konzumace po dvou dnech.

Citrónové koláčky

Ingredience:
  • 125 g másla utřeme do pěny, zašleháme
  • 100 g cukru moučka
  • 3 žloutky
  • kůra z 1/2 citrónu
  • 4 lžíce rumu
  • přidáme : 200 g hladké mouky a 75 g čokoládové rýže nebo jemně usekané čokolády
Postup:

Těsto dáme do sáčku s hladkou trubičkou a na mastný plech vytříkáme malé pusinky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě, dokud okraje lehce nezhnědnou. Vychladlé slepujeme citrónovým krémem.

Krém:

100 g Hery a 70 g cukru utřeme do pěny a přidáme šťávu z 1/2 citrónu.

 

 

 

Zázvorníky

Ingredience:
  • 1/2 kg hl. mouky
  • 40 dkg moučk. cukru
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 4 celé vejce
  • jedlá soda (na špičku nože)
Postup:

Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme tvary jako u těsta lineckého. Vykrojené tvary necháme nejlépe 24 hodin odpočinout. Pečeme je na vymaštěném plechu či pečícím papíře cca 20 min. při 180° - 200°C dorůžova. Zázvorníky vyběhnou do výšky 1-2 cm. Vydrží déle jak 1 měsíc (pokud je hned nesníte), jedí se tvrdé i měkké, tak jak se nechají uležet.

 

 

 

Sušené ovoce v čokoládě

Postup:

V dnešní době je na trhu již poměrně velký výběr sušeného ovoce a zde je návod na rychlou a zdravější variantu cukroví. Nakrájíme na malé kousky vaše oblíbené sušené ovoce (měkké), střídavě napichujeme na párátko a posléze celé namáčíme v rozpuštěné čokoládě na vaření. U nás se osvědčily - sušené švestky, sušené meruňky, sušené brusinky, rozinky (pro výraznější chuť - rozinky naložené v rumu), fíky, datle atd. Párátka doporučuji bambusová s ostrým hrotem. Po namočení v čokoládě napichovat do polystyrenu a podložit alobalem nebo pokládat přímo na alobal do zatvrdnutí čokolády. Skapanou čokoládu jistě sní vaše ratolesti nebo manžel. Čím je čokoláda teplejší, tím je čokoládový film na ovoci tenčí a méně kaloričtější.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plněné švestky

Postup:

Spařené a vyloupané mandle vkládáme do sušených švestek jako do kapsy. Doporučuji větší švestky a hlavně měkčí. Tvrdší švestky lze předem namočit do vlažné vody a lehce osušit, ale i přesto se špatně mandle vkládají. Poté namáčet plněné švestky v rozpuštěné čokoládě napíchané na bambusová párátka, nechat okapat a čokoládu zatvrdnout. Pro zpestření můžete udělat i dvojbarevnou variantu - půlka plněné švestky v bílé a půlka v hořké čokoládě.

Skořicové placičky - pečené

Ingredience:
  • 4 žloutky
  • 10 dkg cukru moučka
  • 12,5 dkg másla
  • Žloutky, máslo, cukr vymíchat do pěny.
  • 5 dkg hladké mouky
  • 4 dkg Maizeny
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 5 dkg jemně mletých lískových oříšků
Postup:

Do vymíchané pěny přidat zbytek surovin a vymíchat v míse jako na řídčí těsto (konzistence jako na bábovku). Na plech vyložený pečícím papírem dělat kávovou lžičkou malé kopečky těsta (pomáhejte si příborovým nožem). Kopečky těsta dávat od sebe minimálně na 2 cm, neboť placičky se rozpečou. Poté péct v rozehřáté troubě dorůžova (délka závisí na troubě). Zchladlé placičky z poloviny namáčíme v rozpuštěné hořké čokoládě a klademe na alobal, kde čokoláda zatvrdne. I když se někomu tvar placičky nemusí líbit, ten chutný požitek opravdu stojí za to.

 

 

 

Skořicoví šneci

Ingredience:
  • listové těsto(lze i mražené)
  • trochu mléka a cukru
  • skořice
  • rozinky
Postup:

Těsto rozválíme na obdélník,mašlovkou těsto lehce potřeme mlékem,lehce pocukrujeme,posypeme skořicí,dáme trochu  rozinek a zabalíme(delší stranu).Nakrájíme na 1,5-2cm kousky,pokládáme na vymaštěný plech řeznou stranou.Upečeme a teplé potřeme cukrovou polevou(moučk.cukr,citron.šťáva).

 

 

 

 

Nepečená KOKA roláda

Ingredience:
  • 250 g mletých sušenek Koka
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • 4-5 lžic uvařené černé kávy

Krém:

  • 120 g másla
  • 80 g cukru
  • 200 g kokosové moučky
  • 1,5 dl rumu
Postup:

V míse zpracujeme všechny suroviny na vláčné těsto. Na lehce pocukrovaném igelitu (stačí rozříznutý igelitový sáček) rozválíme těsto asi na 1/2 cm. Potřeme krémem, pevně zavineme, zabalíme do igelitu a necháme ztuhnout v ledničce. Potom krájíme na šikmé řezy.
Krém: máslo utřeme s cukrem, přidáme kokos a rum.

 

 

 

 

Zázvorky - staročeské vánoční cukroví

Ingredience:
  • 560 g hladké mouky
  • 500 g cukru moučka (myslím, že se nic nestane,když se dá méně)
  • 4 celá vejce
  • 30 g mletého sušeného zázvoru
  • 1 prášek do pečiva
  • kůra z 1/2 citronu
Postup:

Všechny suroviny smícháme a na vále a vypracujeme poměrně tuhé, hladké těsto. Vyválíme asi 3 mm silnou placku. Vykrajujeme různé tvary (původně tzv. zázvorky - tvar podobný mořskému koníkovi?), které necháme do druhého dne odležet. Druhý den pečeme na pečícím papíru ve středně vyhřáté troubě téměř do zlatova. Cukroví Vám náááádherně provoní byt a má příjemnou, jemně pikantní chuť po zázvoru. Zajímavé zpestření!

 

 

 

 

Anglické cukroví

Ingredience:
  • 200 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 140 g pomletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • mletá skořice
  • mletý hřebíček
  • práškové kakao
  • marmeláda na slepování
Postup:

Vypracujeme těsto a rozdělíme na polovinu. Do jedné přidáme skořici a hřebíček, do druhé kakao. Vykrajujeme kolečka a polovinu z nich uděláme s dírkou. Po upečení slepujeme s marmeládou.

 

 

 

 

Řezy Raffaelo

Ingredience:
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 celá vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva

Posyp:

  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 šlehačka
Postup:

Utřeme vejce s moučkovým cukrem, přidáme olej, polohrubou mouku, mléko a prášek do pečiva. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Smícháme cukr moučka s kokosem a hustě posypeme. Pečeme cca 30 min. na 170 °C. Kokos napovrchu zrůžoví, nesmí se připálit, jinak zhořkne. Když jsou řezy hotové hned jak je vyndáme z trouby, tak je vařící polijeme 33% šlehačkou. Trošku to zasyčí, ale řezy šlehačku natáhnou a krásně zvlhnou. Necháme je vystydnout. A hurá do toho! Pokud zbydou, dávám je přes noc do lednice, ještě více zvlhnou, ale to se stává velmi zřídka.

Domácí vánočka od našeho dědečka

Ingredience:
  • 1 kg hladké mouky (speciál)
  • špetka soli
  • 15 dkg cukru krupice
  • 7 dkg droždí
  • 20 dkg másla
  • 1 vanilkový cukr
  • citrónová kůra
  • 2-3 vejce
  • 0,40 litru mléka
  • 15 dkg rozinek
  • hrst sekaných mandlí na posypání
Postup:

Z droždí, mléka, trošky cukru a mouky uděláme kvásek. Přidáme jej do mouky a s dalšími surovinami dobře vymísíme v těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti asi jednu až půldruhé hodiny. Poté vytvarujeme vánočku, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme téměř hodinu při teplotě 170-190 stupňů Celsia.

 

 

 

Oříškové kuličky

Ingredience:
  • 10dkg moučkového cukru
  • 10 dkg mletých oříšků
  • 2 dkg kakaa
  • 1 lžíce rumu
  • 1 bílek
Postup:

Z hmoty vytvořené z přísad děláme malé kuličky a obalujeme v oříšcích nebo krystalovém cukru.

 

 

 

Napoleonské řezy

Ingredience:

Na těsto:

  • 21 dkg hladké mouky
  • 14 dkg másla
  • 7 dkg cukru moučka
  • 1 vejce
  • 7 dkg mletých ořechů
  • skořice, citronová kůra

 

Nádivka:

  • 3 bílky
  • 15 dkg cukru
  • 7 dkg ořechů
  • Meruňkový džem

 

Postup:

Vypracujeme těsto, vyválíme a na plechu zapečeme v mírné troubě. Před dopečením (nesmí být úplně hotové) potřeme džemem, poté nádivkou a necháme dopéci. Ještě teplé krájíme na malé obdélníčky.

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA