VÁNOČNÍ KUCHAŘKA 1
Koláčky s kokosovou náplní
Ingredience
- 40 dkg polohrubé mouky
- 25 dkg másla
- 4 žloutky
- 1 dcl mléka udělat těsto
- 2 dkg droždí
- 1 lžička cukru
- 4 bílky (raději 6) ušlehat sníh v páře
- 1/4 kg cukru krystal
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 15 dkg kokosu
Postup
Těsto rozdělíme na tři díly. Každý vyválíme, potřeme kokosovým sněhem, srolujeme jako závin (tři roládky), záviny krájíme režnou nití na kolečka asi 1 cm, která poklademe na plech a dáme upéci. Uvedené množství vystačí asi na 2 plechy.
Vánoční koláč
Ingredience
- 20 dkg hladké mouky
- 14 dkg másla
- 1 lžíce cukru
- 1 žloutek
- 2 lžíce studené vody
Postup
Zpracujeme těsto a necháme odpočinout přes noc. Z těsta vyválíme dvě placky. Jednu placku položíme na plech, potřeme nádivkou a přikryjeme druhou plackou. Povrch pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme nahrubo rozkrájenými ořechy. Upečeme.
Nádivka:
14 dkg cukru utřeme se 4 žloutky, přidáme 20 dkg strouhaných ořechů a sníh ušlehaný z 5 bílků.
Ořechové rohlíčky
Ingredience
- 30 dkg mletých oříšků (vlašské nebo lískové)
- 25 dkg moučkového cukru spojit v těsto
- 2 celá vejce
- z těsta tvoříme malé rohlíčky (těsto se lepí na ruce, omočte si je ve vodě)
- rohlíčky pokládáme na plech vyložený papírem na pečení a každý trošku zploštíme prstem
- pečeme v mírné troubě
Krém:
- 16 dkg cukru moučky
- 3 celá vejce šlehá se ve vodní lázni do zhoustnutí
- 2 lžíce kakaa
Postup:
zvlášť našleháme 20 dkg másla a 1 lžíci rumu a spojíme s vaječno-kakaovou hmotou
krémem nastříkáme rohlíčky (pomocí sáčku na zdobení) a necháme jej trochu zchladit, potom rohlíčky stranou, kde je zatuhlý krém máčíme v čokoládové polevě
Čokoládová poleva: 8 dkg 100 % tuku, 8 dkg cukru moučky zahříváme do horkého stavu a v polevě, 1 lžíce kakaa máčíme rohlíčky, 1 lžička mléka, 1 lžíce škrobu, (je možné udělat běžný vanilkový krém a místo polevy rozpustit čokoládu na vaření s kouskem 100% tuku)
Medový dort
Ingredience
- 35 dkg hladké mouky
ve vodní lázni se rozpustí:
- 1 vrchovatá lžíce medu
- 10 dkg cukru moučka
- 7 dkg másla
Postup
potom se přidá 1 celé vejce a šlehá se do zhoustnutí, odstavíme z ohně a do teplého zašleháme 1/2 lžičky sody bicarbony, (pokud ji nemáme tak použijeme prášek do pečiva), pak zase dáme do vodní lázně, šleháním napěníme a přidáme polovinu hladké mouky do toho teplého a necháme vychladit, po vychladnutí přidáme druhou polovinu hladké mouky a vypracujeme nelepivé těsto
těsto rozdělíme na 6 dílků každý dílek vyválíme dotenka a vykrojíme z něj kolo (například pomocí kastrolu) a dáme upéci na slabý pomaštěný plech - možná se vejdou dvě kola na jeden plech - pečeme asi na 150*C (upeče se rychle) postupně upečeme všech 6 kol a necháme je vychladit (placky vydrží suché skladovat i několik týdnů)
Připravíme si krém na plnění, který máme rádi.
Každou placku potřeme rumem nebo kávou, můžeme prostřídat, potom placku můžeme namazat marmeládou a potom krémem. Všech 6 placek spojíme a nakonec polijeme dort čokoládovou polevou a necháme zatuhnout.
Těsto na dort je velice levné a krém si může každý udělat podle vlastní chuti.
Medové řezy s ořechy
Těsto:
- 50 dkg hladké mouky
- 15 dkg cukru
- 20 dkg tuku
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
Těsto rozválet na dvě placky. Placky potřít rumem. Na jednu placku natřeme polevu a pečeme zvolna.
Poleva:
- 30 dkg ořechů nahrubo namleté
- 20 dkg cukru
- 12 dkg másla rozpustit, přidat ořechy,
- 2 lžíce medu rozetřít na placku a upéct
- 2 lžíce vody
Krém:
- 1/2 mléka
- 1 vanilkový puding
- 4 lžíce hrubé mouky
- 15 dkg cukru
- 1 máslo
uvařit kaši a zašlehat do 1 másla
Ořechové kostky
Ingredience:
- 3 žloutky
- 30 dkg cukru utřít
- 15 dkg másla
- 10 dkg ořechů
- 1/4 l mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 kg polohrubé mouky
- ze 3 bílků sníh
Poleva:
- 1/4 kg 100% tuku
- 15 lžic vody
- 5 lžic rumu
- 5 lžic kakaa
- trochu cukru
Postup:
Upečené nakrájíme na kostky (asi 70 Ks), které namáčíme v čokoládové polev a potom je obalujeme v cukru moučce smíchaném s kokosem.
Solamylové cukroví
Ingredience
- 30 dkg hladké mouky
- 20 dkg solamylu
- 20 dkg moučkového cukru
- 30 dkg rostlinného tuku (hera)
- 2 žloutky
- šťáva z jednoho citrónu nebo 3 lžičky citronky
- rybízová marmeláda (nejlépe domácí)
- čokoláda na vaření
Postup:
V míse smícháme rukou mouku, solamyl, cukr, přidáme nakrájený tuk a žloutky a citonovou šťávu. Zpracujeme ve vláčné těsto - má velmi příjemnou konzistenci, barvu i vůni. Zabalíme do sáčku nebo fólie a necháme nejméně dvě hodiny odpočinout (vůbec nevadí, bude-li to přes noc).
Z odpočinutého těsta po částech rozválíme na pomoučené podložce pláty cca 3mm a vykrajujeme tvary (sudý počet), které pokládáme na tukem vymazaný plech (případně vyložený pečícím papírem). Pečeme v dobře vyhřáté troubě cca 8- 10 minut. Pozor - cukroví musí být i po upečení velmi světlé. Vychladlé tvary spojujeme rybízovou marmeládou a pomocí mašlovačky zdobíme čokoládou.
Pozn. na závěr - všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.
Trojlístky
Ingredience
- 8 dkg vlašských mletých ořechů
- 8 dkg lískových mletých ořechů
- 12 dkg pískového cukru
- 1 vejce
Postup:
Z hmoty děláme malé kuličky, které vždy 3 dáme k sobě jako trojlístek a potřeme bílkem, do prostřed dále celý lískový oříšek a opatrně pečeme ( sušíme).
Perníčky
Ingredience
Těsto:
- 80 dkg hladké mouky
- 15 dkg rostlinného tuku (hera)
- 4 celá vejce
- 28 dkg prosátého moučkového cukru
- 4 lžíce rozpuštěného medu (nesmí být horký)
- 14 tlučených nebo umletých hřebíčků
- 1 kávová lžička skořice
- 2 kávové lžičky tlučeného nebo mletého anýzu
- 1 lžička sody
- na potření 2 celá rozšlehaná vejce
Poleva:
- 2 bílky
- 23-30 dkg moučkového cukru
- citronová šťáva
Postup:
Vejce, cukr a tuk utřeme v míse (můžeme i v robotu), přidáme koření, med a část mouky se sodou. Těsto přesuneme na vál, přidáme zbytek mouky (v případě, že se těsto roztéká, přidáme mouku), vypravujeme těsto. Necháme nejméně dvě hodiny odpočinout, nevadí, bude-li to přes noc.
Z odpočinutého těsta vyvalujeme placky asi 1/2 cm tlusté a vykrajujeme tvary (nezapomeňte na dírku pro stužku). Pečeme v mírně předehřáté troubě dorůžova, okamžitě po upečení (ještě na plechu) potřeme rozšlehaným vejcem. Perníčky jsou okamžitě měkké.
Banánky
Ingredience:
- 30 dkg hladké mouky
- 25 dkg Hery ....
- 7 dkg moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1/4 prášku do pečiva
Postup:
Zpracované těsto dále minimálně na 30 min. do lednice a pak z něj děláme banánky, upečeme a slepujeme marmeládou. Hotové banánky máčíme v čokoládě.
Čokoládový salám
Ingredience:
- 25 dkg 100 % tuku
- 25 dkg cukru
- 2 vejce
- 4 dkg kakaa
- hrst oříšků
- hrst kokosů
- 25 dkg piškotů
- 2 lžíce rumu
Postup:
Tuk utřeme s cukrem a vejci, přidáme kakao, oříšky, kokos a piškoty nakrájené na kostičky. Z těsta vyválíme šišky, které obalíme v kokosu a krájíme na plátky