Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÁNOČNÍ KUCHAŘKA 1

20. 10. 2011

 

Koláčky s kokosovou náplní

Ingredience
  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 25 dkg másla
  • 4 žloutky
  • 1 dcl mléka udělat těsto
  • 2 dkg droždí
  • 1 lžička cukru
  • 4 bílky (raději 6) ušlehat sníh v páře
  • 1/4 kg cukru krystal
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 15 dkg kokosu
Postup

Těsto rozdělíme na tři díly. Každý vyválíme, potřeme kokosovým sněhem, srolujeme jako závin  (tři roládky), záviny krájíme režnou nití na kolečka asi 1 cm, která poklademe na plech a dáme upéci. Uvedené množství vystačí asi na 2 plechy.

 

 

Vánoční koláč

Ingredience
  • 20 dkg hladké mouky
  • 14 dkg másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce studené vody
Postup

Zpracujeme těsto a necháme odpočinout přes noc. Z těsta vyválíme dvě placky. Jednu placku položíme na plech, potřeme nádivkou a přikryjeme druhou plackou.  Povrch pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme nahrubo rozkrájenými ořechy. Upečeme.

Nádivka:

14 dkg cukru utřeme se 4 žloutky, přidáme 20 dkg strouhaných ořechů a sníh ušlehaný z 5 bílků.

 

 

Ořechové rohlíčky

Ingredience
  • 30 dkg mletých oříšků (vlašské nebo lískové)
  • 25 dkg moučkového cukru spojit v těsto
  • 2 celá vejce
  • z těsta tvoříme malé rohlíčky (těsto se lepí na ruce, omočte si je ve vodě)
  • rohlíčky pokládáme na plech vyložený papírem na pečení a každý trošku zploštíme prstem
  • pečeme v mírné troubě

Krém:

  • 16 dkg cukru moučky
  • 3 celá vejce šlehá se ve vodní lázni do zhoustnutí
  • 2 lžíce kakaa
Postup:

zvlášť našleháme 20 dkg másla a 1 lžíci rumu a spojíme s vaječno-kakaovou hmotou

krémem nastříkáme rohlíčky (pomocí sáčku na zdobení) a necháme jej trochu zchladit, potom rohlíčky stranou, kde je zatuhlý krém máčíme v čokoládové polevě

Čokoládová poleva: 8 dkg 100 % tuku, 8 dkg cukru moučky zahříváme do horkého stavu a v polevě, 1 lžíce kakaa máčíme rohlíčky, 1 lžička mléka, 1 lžíce škrobu, (je možné udělat běžný vanilkový krém a místo polevy rozpustit čokoládu na vaření s kouskem 100% tuku)

Medový dort

Ingredience
  • 35 dkg hladké mouky

ve vodní lázni se rozpustí:

  • 1 vrchovatá lžíce medu
  • 10 dkg cukru moučka
  • 7 dkg másla
Postup

potom se přidá 1 celé vejce a šlehá se do zhoustnutí, odstavíme z ohně a do teplého zašleháme 1/2 lžičky sody bicarbony, (pokud ji nemáme tak použijeme prášek do pečiva), pak zase dáme do vodní lázně, šleháním napěníme a přidáme polovinu hladké mouky do toho teplého a necháme vychladit, po vychladnutí přidáme druhou polovinu hladké mouky a vypracujeme nelepivé těsto

těsto rozdělíme na 6 dílků každý dílek vyválíme dotenka a vykrojíme z něj kolo (například pomocí kastrolu) a dáme upéci na slabý pomaštěný plech - možná se vejdou dvě kola na jeden plech - pečeme asi na 150*C (upeče se rychle) postupně upečeme všech 6 kol a necháme je vychladit (placky vydrží suché skladovat i několik týdnů)

Připravíme si krém na plnění, který máme rádi.

Každou placku potřeme rumem nebo kávou, můžeme prostřídat, potom placku můžeme namazat marmeládou a potom krémem. Všech 6 placek spojíme a nakonec polijeme dort čokoládovou polevou a necháme zatuhnout.

Těsto na dort je velice levné a krém si může každý udělat podle vlastní chuti.

 

 

 

 

Medové řezy s ořechy

Těsto:
  • 50 dkg hladké mouky
  • 15 dkg cukru
  • 20 dkg tuku
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Těsto rozválet na dvě placky. Placky potřít rumem. Na jednu placku natřeme polevu a pečeme zvolna.

 

Poleva:
  • 30 dkg ořechů nahrubo namleté
  • 20 dkg cukru
  • 12 dkg másla rozpustit, přidat ořechy,
  • 2 lžíce medu rozetřít na placku a upéct
  • 2 lžíce vody
Krém:
  • 1/2 mléka
  • 1 vanilkový puding
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 15 dkg cukru
  • 1 máslo

uvařit kaši a zašlehat do 1 másla

 

 

 

 

Ořechové kostky

Ingredience:
  • 3 žloutky
  • 30 dkg cukru utřít
  • 15 dkg másla
  • 10 dkg ořechů
  • 1/4 l mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • ze 3 bílků sníh

Poleva:

  • 1/4 kg 100% tuku
  • 15 lžic vody
  • 5 lžic rumu
  • 5 lžic kakaa
  • trochu cukru
Postup:

Upečené nakrájíme na kostky (asi 70 Ks), které namáčíme v čokoládové polev a potom je obalujeme v cukru moučce smíchaném s kokosem.

 

 

Solamylové cukroví

Ingredience
  • 30 dkg hladké mouky
  • 20 dkg solamylu
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 30 dkg rostlinného tuku (hera)
  • 2 žloutky
  • šťáva z jednoho citrónu nebo 3 lžičky citronky
  • rybízová marmeláda (nejlépe domácí)
  • čokoláda na vaření
Postup:

V míse smícháme rukou mouku, solamyl, cukr, přidáme nakrájený tuk a žloutky a citonovou šťávu. Zpracujeme ve vláčné těsto - má velmi příjemnou konzistenci, barvu i vůni. Zabalíme do sáčku nebo fólie a necháme nejméně dvě hodiny odpočinout (vůbec nevadí, bude-li to přes noc).

Z odpočinutého těsta po částech rozválíme na pomoučené podložce pláty cca 3mm a vykrajujeme tvary (sudý počet), které pokládáme na tukem vymazaný plech (případně vyložený pečícím papírem). Pečeme v dobře vyhřáté troubě cca 8- 10 minut. Pozor - cukroví musí být i po upečení velmi světlé. Vychladlé tvary spojujeme rybízovou marmeládou a pomocí mašlovačky zdobíme čokoládou.

Pozn. na závěr - všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.

 

 

 

Trojlístky

Ingredience
  • 8 dkg vlašských mletých ořechů
  • 8 dkg lískových mletých ořechů
  • 12 dkg pískového cukru
  • 1 vejce
Postup:

Z hmoty děláme malé kuličky, které vždy 3 dáme k sobě jako trojlístek a potřeme bílkem, do prostřed dále celý lískový oříšek a opatrně pečeme ( sušíme).

Perníčky

Ingredience

Těsto:

  • 80 dkg hladké mouky
  • 15 dkg rostlinného tuku (hera)
  • 4 celá vejce
  • 28 dkg prosátého moučkového cukru
  • 4 lžíce rozpuštěného medu (nesmí být horký)
  • 14 tlučených nebo umletých hřebíčků
  • 1 kávová lžička skořice
  • 2 kávové lžičky tlučeného nebo mletého anýzu
  • 1 lžička sody
  • na potření 2 celá rozšlehaná vejce

Poleva:

  • 2 bílky
  • 23-30 dkg moučkového cukru
  • citronová šťáva
Postup:

Vejce, cukr a tuk utřeme v míse (můžeme i v robotu), přidáme koření, med a část mouky se sodou. Těsto přesuneme na vál, přidáme zbytek mouky (v případě, že se těsto roztéká, přidáme mouku), vypravujeme těsto. Necháme nejméně dvě hodiny odpočinout, nevadí, bude-li to přes noc.

Z odpočinutého těsta vyvalujeme placky asi 1/2 cm tlusté a vykrajujeme tvary (nezapomeňte na dírku pro stužku). Pečeme v mírně předehřáté troubě dorůžova, okamžitě po upečení (ještě na plechu) potřeme rozšlehaným vejcem. Perníčky jsou okamžitě měkké.

 

 

Banánky

Ingredience:
  • 30 dkg hladké mouky
  • 25 dkg Hery ....
  • 7 dkg moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1/4 prášku do pečiva
Postup:

Zpracované těsto dále minimálně na 30 min. do lednice a pak z něj děláme banánky, upečeme a slepujeme marmeládou. Hotové banánky máčíme v čokoládě.

 

 

Čokoládový salám

Ingredience:
  • 25 dkg 100 % tuku
  • 25 dkg cukru
  • 2 vejce
  • 4 dkg kakaa
  • hrst oříšků
  • hrst kokosů
  • 25 dkg piškotů
  • 2 lžíce rumu
Postup:

Tuk utřeme s cukrem a vejci, přidáme kakao, oříšky, kokos a piškoty nakrájené na kostičky. Z těsta vyválíme šišky, které obalíme v kokosu a krájíme na plátky

 

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA